Ha azt mondjuk bagel, legtöbbünknek egy kerek, lyukas közepű péksütemény ugrik be, amit ma már szinte mindenütt megtalálunk – a brunch éttermekben, a kávézókban és persze otthon is, frissen sütve. De vajon mi a bagel pontosan, honnan jött, és miért lett ennyire népszerű? Most elmeséljük a történetét, és adunk pár tippet, hol találod meg a legfinomabb bagelt Budapesten.
Mi is a bagel?
A bagel nem más, mint egy különleges tészta alapú pékáru, amelynek jellegzetessége a főzés és sütés kombinációja. A nyers tésztát először forró vízben megfőzik, majd kemencében ropogósra sütik. Ettől lesz a héja finoman rágós, a belseje pedig puha és friss.
A klasszikus bagel tetején általában szezámmag vagy mák pihen, de ma már mindenféle izgalmas verziót találni – cheddar sajtos, lilahagymás, fahéjas-mazsolás vagy akár teljesen házi, saját ízlésre szabott variációban.
A bagel története
A bagel története egészen a 17. századi Lengyelországig vezethető vissza, ahol a zsidó közösség körében vált kedvelt finomsággá. A kerek forma szimbolikus volt: az élet körforgását, a szerencsét és a folytonosságot jelképezte. Innen indult világhódító útjára, és a nagy kivándorlási hullámokkal együtt érkezett meg Amerikába.
New York lett a bagel új fővárosa: az 1900-as évek elején a bevándorló pékmesterek itt honosították meg az eredeti bagel recept alapjait. Azóta a „New York bagel” fogalom lett, és az amerikai konyha egyik ikonikus elemeként tartják számon.
Ha érdekelnek további brunch ötletek, olvasd el korábbi cikkünket!
Bagel Budapesten
Szerencsére ma már nem kell New Yorkig utaznod, hogy élvezhesd ezt a finomságot. Egyre több hely kínál bagelt Budapesten, főleg a brunch Budapest szcénában. Reggelire egy krémsajtos-lazacos bagel, mellé egy jó kávé – és indulhat a nap.
Ezt többek közt nálunk, a Duna és a Parlament szomszédságában is megteheted, ahol bagelek színes és széles választékával várunk!
Hogyan készül a házi bagel?
A házi bagel készítése nem ördöngösség, bár igényel egy kis odafigyelést és türelmet:
- Jó minőségű liszt, az élesztő és a víz kulcsfontosságú
- A tésztát kelesztés után először forrásban lévő vízben kell pár percig főzni,
- majd a sütőben kapja meg a jellegzetes ropogós héját.
Ha egyszer kipróbálod, garantáltan függő leszel – és mindig lesz friss bagel az asztalodon.
Bagel a Smúzban
Ha viszont inkább ránk bíznád a sütést, jó hírünk van: a Smúzban is megtalálod a kedvenc bagel-jeidet.
Legyen szó könnyed, vegetáriánus változatról, mint a bagel humusszal és tojással vagy a bagel padlizsánkrémmel, esetleg valami igazán kiadósról, mint a bagel serrano sonkával, netán egy klasszikus brunch-sztárról, a bagel lazaccal és avokádóval – nálunk biztosan találsz kedvedre valót.